Het begint met een goeie microfoonplaatsing

De master rekent af met de fouten gemaakt tijdens het mixen, de mix is het ideale moment om die tot de draad versleten drumvellen goed te doen klinken,… werkelijk? Of investeren we toch beter in een goeie voorbereiding?!

Het lijkt zo logisch, maar tijdens opnamesessies merk ik maar al te vaak dat artiesten niet de tijd nemen om een zo goed mogelijke opname te maken. Nochtans kan je een project veel sneller goed (!) afwerken als je tijd stopt in de voorbereiding.

Druk niet meteen op “Rec”

Hoe je je voorafgaand aan de opnames kan voorbereiden, kan je nalezen in deze blogpost. Maar ook als je de studio binnenstapt, is er nog heel wat te doen vooraleer we werkelijk gaan opnemen.

Omdat jij als muzikant uiteraard zo snel mogelijk aan de slag wil gaan, is het bij elke booking van een sessie met een duur van twee dagen of meer, in de prijs inbegrepen om de avond voordien de instrumenten op te zetten in de studio. Zo kunnen we de volgende dag meteen aan de slag met sounddesign, en kan jij sneller beginnen met opnemen.

Microfoon plaatsing voor de opname
Experimenteren met microfoon plaatsing voor de opname

Stel niet uit wat je nu kan doen

In de studio wordt gewerkt met Pro Tools. Sinds de introductie van digitale opnamesoftware is het mogelijk geworden om veel zaken post-opname te corrigeren of verbeteren. Denk maar aan een foute noot spelen, ruis van je amp, een missende drum-kick, of het samenstellen van een goeie zanglijn uit meerdere takes.

Dit komt uiteindelijk de kwaliteit van je album of single ten goede. Maar dit gemak heeft er ook voor gezorgd dat beslissingen vaker worden uitgesteld, zoals het zoeken van een goeie sound voor de instrumenten. En dat kan in de mix wel eens minder goed verlopen dan gedacht:

  • Een drum met “dode” vellen kan je replacen met drumsamples, maar die sound zit wel nog in je overheads en zal nooit zo uniek klinken als jouw kit in topvorm opgenomen met microfoons.
  • Een (licht) valse zanglijn met een “de-dag-na-een-avond-zuipen” klank, werkt maar bij een beperkte club van zangers. Bij de meeste is de opname onherroepelijk verloren.
  • Een gitaaramp met overdreven veel distortion, kan je misschien nog reampen als je een DI track hebt, maar waarom niet meteen voor de juiste sound gaan? Het zal de vibe van de opname ten goede komen.

De ene klank is de andere niet

Wat je hoort in je repetitieruimte, is niet wat je hoort op een concert, noch hoe een afgewerkte album klinkt. De invloed van de akoestiek van je ruimte speelt hierin een bepalende rol.

Net zoals de gebruikte microfoons tijdens de opname en hun plaatsing ten opzichte van het instrument. Het is zelfs zo absurd dat een microfoon een centimeter verplaatsen kan resulteren in een totaal andere klank voor de opname. Of een andere microfoon, of combinatie van verschillende, kan totaal andere klanken met zich meebrengen.

Stappenplan voor een goeie klank

  • Stap 1: Zoek naar die plek in de opnameruimte die de beste invloed op je instrument heeft.
  • Stap 2: Je instrument zo goed mogelijk doen klinken in de ruimte
  • Stap 3: Nu pas plaats je de microfoon(s) voor het instrument, kies je voor eventuele outboard EQ en Compressie en een specifieke preamp
  • Stap 4: Luister door de studio monitors naar hoe het instrument zich vertaald eens opgenomen
  • Herhaal stap 3 en 4: zolang je niet 100% tevreden bent over het eindresultaat over de studio monitors, verplaats (of vervang) je de microfoon(s) en pas je de outboard aan. Luister telkens opnieuw naar het resultaat tot je besluit dat het niet beter kan worden.

Om echt succesvol te zijn, aarzel dan niet om ook aan de knoppen van je instrument te draaien. Het gaat er tijdens de opname niet om hoe je je instrument afstelt in je repetitiehok. Het gaat er om hoe die klinkt in de akoestisch sterk behandelde ruimte waarin je op dit moment gaat “recorden”.

Benieuwd?

Neem dan nu contact op en stel je project voor. Dan maken we samen een plan om je volgende releases naar het hoogste niveau te tillen.

nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands